Jaaroverzicht 2024: Lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Sjanne de Haan
9 januari 2025

In mei 2022 zijn we gestart met onze rubriek ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’. In deze rubriek delen we maandelijks het volledige overzicht van onze eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Graag delen we een jaaroverzicht met jullie. Want in 2024 hebben we maar liefst 53 lees-, luister- en kijktips met je gedeeld. In dit artikel een overzicht. 

10 populairste lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Uit de data van onze website en onze social-mediakanalen blijkt dat de volgende tien lees-, luister- en kijktips het populairst waren:

  1. Schermstrijd over digitale gewoontes en smartphoneverslaving.
  2. Pubers ongemotiveerd en slecht in plannen? Deze hoogleraar ziet heel iets anders, een artikel van de Correspondent waarin zij Sanne Akkerman interviewen over motivatie van scholieren en studenten.
  3. Inside out 2, een Disney-film waarin Riley’s tienerbrein nieuwe emoties verwelkomt, zoals Anxiety, terwijl Joy, Sadness, Anger, Fear en Disgust het net voor elkaar dachten te hebben.
  4. Australia wants to ban kids from social media. Will it work?, een artikel waarin verschillende perspectieven van experts en jongeren worden behandeld over de ‘Social Media Ban’ in Australië.
  5. Pubers! over vijf gezinnen die een inkijkje geven in een van de meest uitdagende fases in het leven: de puberteit.
  6. Mentale gezondheidscrisis bij jongeren: hoe gaat het nu echt?, een podcast waarin Lennard Toma en Thijs Launspach in gesprek gaan met ontwikkelingspsychologe Eveline Crone over de mentale gezondheid van jongeren.
  7. Bestaanszekerheid van jongvolwassenen onder druk, een artikel van het NJI over de kwetsbaarheid van jongvolwassenen. Hun positie is minder stabiel dan die van oudere volwassenen en van vorige generaties.
  8. Hoe school 24/7 werd, een artikel van de Correspondent waarvoor jongeren zijn bevraagd over digitale leerlingvolgsystemen en de impact daarvan op hun levens.
  9. K*tboeren, over hoe jonge boeren in tijden van veel onrust en onzekerheid boer willen worden en blijven.
  10. Feit of fictie? Generatieverschillen in mentale gezondheid op het werk, een onderzoek van TNO naar verschillende generaties en hoe zij waarde toekennen aan werk en hun mentale gezondheid.

De selectie van Youngworks

Het was een bewogen jaar. Met de wijsheid van nu en met het oog op 2025 hebben wij naast bovenstaande top 10 ook nog een eigen selectie gemaakt van onze lees-, luister- en kijktips. Op basis van de trends en uitdagingen die jongeren in 2025 waarschijnlijk zullen gaan ervaren; prestatiedruk, worstelingen met mentale gezondheid, inclusiviteit, smartphone verslaving en klimaatbewustzijn, willen we uit alle Youngworks lees-, luister- en kijktips van 2024 de volgende tips uitlichten:

  1. Computeren
    In deze podcast wordt kritisch gekeken naar internetcultuur en actuele online fenomenen. Het internet is een belangrijk onderdeel van het leven van jongeren, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Hoe verhouden deze podcastsmakers zich tegenover bijvoorbeeld Brat Summer, Amerikaanse verkiezingen etc. Een aanrader!
  2. Amstergwen
    Amstergwen volgt de ontdekkingstocht van journalist Gwen van der Zwan door de wereld van Twitch, een razendsnel groeiend online streamingplatform. Een documentaire waarin ze wordt geconfronteerd met haat, geld, dreigementen, liefdesverklaringen, pesterijen en vrouwenhaat en objectivering.
  3. I am Andrew Tate
    De controversiële influencer Andrew Tate is immens populair. De Brit, een oud-kickbokser, wordt op social media vooral gevolgd door voornamelijk (jonge) mannen. Zijn invloed beangstigt leraren en zorgt voor discussies tussen ouders en hun zonen.
  4. Schermstrijd
    Van alle jongeren zegt 62% verslaafd te zijn aan hun smartphone. Journalist Doortje Smithuijsen duikt in onze digitale gewoontes. Samen met experts en zeven jongeren die de uitdaging aangaan om hun telefoon een week lang weg te leggen, gaat ze op zoek naar antwoorden op de prangende vraag: zijn we massaal telefoonverslaafd?
  5. Podcasts met James en Rutger
    Onze eigen trainers James en Rutger waren afgelopen jaar te gast in verschillende podcasts om te praten over jongeren in de context van werk en onderwijs.

    • Werkkracht met James. Hoe boei en bind je generatie Z in de professionele wereld? Ontdek wat deze jonge talenten nodig hebben om optimaal te functioneren en gedijen in een snel veranderende werkomgeving.
    • Wat betekent het om op te groeien in een tijdperk van snelle technologische vooruitgang en sociale verandering? Hoe beïnvloeden deze maatschappelijke omwentelingen hun gedrag en denkwijzen? En belangrijker nog, hoe kun jij als docent hierop inspelen om een betere verbinding met je leerlingen te creëren? Rutger was te gast bij de podcast Tussenuur van Noordhoff.

Lees-, luister- en kijktips van Youngworks van afgelopen jaar

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- en kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.