Lees-, luister- en kijktips van Youngworks #22

Sjanne de Haan
28 maart 2024

Elke maand publiceren we een nieuwe editie van ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’. In deze rubriek deelt Youngworks maandelijks het volledige overzicht van de eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips over jongeren. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Volg jij Youngworks al op TwitterFacebookInstagram of LinkedIn?

Overzicht van de tips van maart 2024

Leestip: Pubers ongemotiveerd en slecht in plannen?

Hoogleraar Sanne Akkerman (Universiteit Utrecht) heeft een heel ander beeld van jongeren. Ze doet al jaren onderzoek en volgde duizenden jongeren en jongvolwassenen.

In een van de onderzoeken, die zij in april van dit jaar afrondt, liet ze adolescenten van 13 tot 30 jaar in een app een dagboek bijhouden over hun interesses en wat blijkt…

Lees hier het hele artikel.

Kijktip: Jonge ondernemers

Niet werken voor een baas, maar voor jezelf. Video’s op sociale media inspireren steeds meer jongeren om een eigen bedrijf te beginnen. Waar verdienen die ‘jonge ondernemers’ hun geld dan mee? Nou, vooral met dropshipping, cryptohandel en nepnieuws verspreiden.

Bekijk hier het item over jonge ondernemers van Lubach.

Luistertip: Werken met Generatie Z: hoe dichten we de kloof?

Ze zijn lui, zitten de hele dag op TikTok en willen alleen maar parttime werken. De kloof tussen bedrijven en de jongste generatie lijkt enorm te zijn.

Onlangs was Rutger, onderzoeker en adviseur bij Youngworks, te gast bij de podcast ‘De bouw maakt het’ en ging onder leiding van Iman de Vries in gesprek met Arjo Riedijk, directeur van bouwbedrijf Weboma.

Meer informatie, trailer en Spotify-link.

Niet lang geleden was ook James, trainer en adviseur bij Youngworks, te gast bij een podcast genaamd De Werkkracht, al geluisterd? 

Bezoektip: Express yourself

Ontdek jongerencultuur door de lens van Gerard Wessel en André Bogaerts. Wessels foto’s tonen de expressiviteit van jongeren bij het uitgaan en Bogaerts foto’s zijn intieme portretten van tieners op de drempel van volwassenheid.

Een fototentoonstelling met beelden geschoten tussen 1981 en 2012, t/m 9 juni te zien in het Rijksmuseum.

Meer informatie.

Eerdere edities van Lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken en (online) trainingen.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- of kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.