Lees-, luister- en kijktips van Youngworks #11

Sjanne de Haan
1 mei 2023

Elke maand publiceren we een nieuwe editie van ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’. In deze rubriek deelt Youngworks maandelijks het volledige overzicht van de eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips over jongeren. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Volg jij Youngworks al op TwitterFacebookInstagram of LinkedIn?

Overzicht van de tips van april 2023

nog een week kijktip Kijktip: Nog één week

In Nog één week van Zapp blikken kinderen en jongeren vooruit naar een gebeurtenis die komen gaat. Een mooi inkijkje in de belevingswereld van jongeren en kinderen. Zo kwam in afgelopen aflevering bijvoorbeeld het volgende voorbij:

  • Over een week krijgt mijn lievelingskoe een kalfje.
  • Over een week hoor ik of ik ben gescout.

Zeker de moeite waard om eens te bekijken via de website van Zapp. 

katwalk kijktipKijktip: Katwalk

Khadija (Kat) droomt van een carrière als model. Als ze bij een modellenwedstrijd wordt afgewezen wegens het dragen van een hijab ontketent er een revolutie in haarzelf. Ze laat haar stem horen in de media en wordt als activist wél gezien. Ondertussen worstelt ze met tegenstrijdige gevoelens en lijkt haar droom toch uit te komen… De prijs is alleen wel erg hoog, is dit het allemaal waard?

Katwalk is een online serie. Humoristisch, prikkelend en dramatisch schetsen de makers een mooi beeld van een jonge moslima die niet alleen worstelt met haar adolescentie, maar ook met haar biculturaliteit.

Terugkijken via NPO. 

taalgids van laksLeestip: De taalgids van LAKS

Het LAKS is de vertegenwoordiger van alle Nederlandse middelbare scholieren. Afgelopen week kwamen zij met een taalgids. Met deze taalgids wil het LAKS bijdragen aan een inclusiever schoolklimaat waarin iedere leerling gelijkwaardig is.

Deze gids met tips en adviezen focust zich daarom in brede zin op taalgebruik in het onderwijs. Het LAKS hoopt dat deze taalgids aanleiding geeft tot gesprekken over taal tussen beleidsmakers, onderwijspersoneel en scholieren onderling. Een aanrader!

Bekijk hier het hele document.

pointerVolgtip: Pointer

“Samen met jou brengt Pointer oneerlijke zaken aan het licht op basis van onderzoeksjournalistiek.”⁠ ⁠

Pointer is het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV op tv, radio en online. Ze schrijven en maken regelmatig items over jongeren. ⁠ ⁠

De onderzoeksjournalisten van Pointer gaan een maand lang aan de slag in Drenthe. Dat doen ze vanuit een pop-up redactie in een leegstaand winkelpand in het centrum van Emmen. Daar kan iedereen tussen 12 april en 6 mei langskomen om tips en ervaringen uit de regio te delen.⁠ ⁠

Lees Pointer’s laatste artikelen en schrijf je ook zeker in voor hun nieuwsbrief.

Eerdere edities van Lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- en kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.