Lees-, luister- en kijktips van Youngworks #8

Sjanne de Haan
6 februari 2023

Elke maand publiceren we een nieuwe editie van ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’. In deze rubriek deelt Youngworks maandelijks het volledige overzicht van de eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips over jongeren. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Volg jij Youngworks al op TwitterFacebookInstagram of LinkedIn?

Overzicht van de tips van januari 2023

Kijktip: Oudjaarsconference Claudia de BreijKijktip: Oudjaarsconference Claudia de Breij

Het kan natuurlijk zijn dat jij tijdens oud en nieuw de televisie helemaal niet had aanstaan. We willen je daarom nog graag deze conference tippen. Claudia de Breij nam het onder andere op voor jongeren.⁠

Uit het NRC:⁠
“In het bijzonder troostte ze de Groningers en jongeren, twee groepen die momenteel in gevecht zijn. De Groningers tegen een overheid die aardgas belangrijker vond (en vindt) dan de bewoners van het aardgasgebied, jongeren tegen de verwachtingen, met als gevolg veel mentale problemen.”⁠

Terug te kijken via de NPO.

Leestip: Wat beweegt Digitieners en jongvolwassenen in 2023?Leestip: Wat beweegt Digitieners en jongvolwassenen in 2023?

In dit artikel van de marketingtribune worden verschillende jongerentrends per context behandeld, zoals: eten & gezondheid, digitalisering, politiek en meer. Zijn jongeren jouw doelgroep? Dan is dit artikel zeker het lezen waard!⁠

Leestip: Grootschalig onderzoek naar influencer marketing in NederlandLeestip: Grootschalig onderzoek naar influencer marketing in Nederland

Influencer Marketing is niet meer weg te denken en voornamelijk groot onder de jongere generatie. Uit internationale data blijkt dat deze industrie jaarlijks met 30% groeit. Maar hoe gaat het eigenlijk met influencer marketing in Nederland?

Storyboard deed onderzoek. Lees hier de belangrijkste bevindingen.

Kijktip: Waarom geloven jongeren in complottheorieën?Kijktip: Waarom geloven jongeren in complottheorieën?

Het aantal Nederlanders dat in complottheorieën gelooft, neemt toe door afnemend vertrouwen in de overheid.⁠ Maatschappelijke onrust en polarisatie draagt bij aan de overtuiging van alternatieve waarheden.

  • Waarom geloven jongeren deze theorieën en wat maakt ze zo aantrekkelijk?
  • Hoe kan de politiek en journalistiek het vertrouwen van jongeren weer terug winnen? ⁠

Bij de Balie gingen Chadi (medeoprichter debatgroep ATAK), Amin (medeoprichter debatgroep ATAK), Jaron Harambam (socioloog) en Rik Rutten (journalist NRC) met elkaar hierover in gesprek.⁠ Je kunt hier de highlights terugkijken. 

Eerdere edities van Lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- en kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.