Lees-, luister- en kijktips van Youngworks #19

Sjanne de Haan
9 januari 2024

Elke maand publiceren we een nieuwe editie van ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’. In deze rubriek deelt Youngworks maandelijks het volledige overzicht van de eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips over jongeren. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Volg jij Youngworks al op TwitterFacebookInstagram of LinkedIn?

Overzicht van de tips van december 2023

Leestip: Zorgen over toename van jongens die radicaliseren in rechts-extremistische denkbeelden

Het Landelijk Steunpunt Extremisme maakt zich zorgen over jonge jongens die radicaliseren of geradicaliseerd zijn. Ze hebben rechts-extreem gedachtegoed en zijn vaak maar tussen de 14 en 18 jaar. Hun aantal neemt toe: “Wel een paar honderd. Dat is veel.”

Lees het hele artikel.

Kijktip: Sander versus de socials

Sander Schimmelpenninck onderzoekt de vergaande invloed van sociale media op onze samenleving en de politiek. Hij gaat hiervoor ondermeer in gesprek met journalisten, moderators, filosofen, advocaten en trollenjagers.

“Hoe ondermijnt social mediagebruik onze democratie en waarom doet niemand iets?”

Te bekijken op NPO.

Leestip: Vwo’er Celine veranderde bewust naar mbo.⁠ ⁠

‘’Huh, laat jij jouw kind naar het mbo gaan?”, zeiden mensen tegen de ouders van Celine van Bronswijk (17) toen ze besloot een mbo-opleiding te volgen. Van Bronswijk zat in de derde van het vwo toen ze erachter kwam dat het theoretisch onderwijs niks voor haar was. ⁠ ⁠

Lees het hele artikel.

Kijktip: Rocknrollertjes

Vinylplaten, repetitieruimtes, jaren zeventig bloesjes en muziek, vooral veel muziek! Daaruit bestaat het leven van de drie beste vrienden Sia (15), Bas (14) en Vince (13). Al jaren vormen ze samen de psychedelische rockband Morganas Illusion. Maar sinds kort is alles anders: Sia heeft een depressie en Bas en Vince oefenen nu zonder hem. Dat vinden ze niet alleen saai, maar ook zet het de toekomst van de band op het spel. Staan ze ooit nog met z’n drieën op het podium? Een jeugdrockumentary over vriendschap, opgroeien en de kracht van muziek.

Kijken kan via de NPO. 

Eerdere edities van Lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- en kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.