Lees-, luister- en kijktips van Youngworks #12

Sjanne de Haan
5 juni 2023

Elke maand publiceren we een nieuwe editie van ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’. In deze rubriek deelt Youngworks maandelijks het volledige overzicht van de eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips over jongeren. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Volg jij Youngworks al op TwitterFacebookInstagram of LinkedIn?

Overzicht van de tips van mei 2023

kijktip lewis how im feeling now

Kijktip: How I’m feeling now

Heb jij de documentaire over Lewis Capaldi al gezien? Deze Schotse singer-songwriter verkocht in 2019 meer dan 10 miljoen albums en raakte daarna in een diep dal. Nu zijn er een tal van docu’s gemaakt over popsterren, maar Lewis lijkt zich echt helemaal bloot te geven. Onlangs kwam hij ook in opspraak nadat hij in een interview aangaf niet te weten hoelang hij nog zou kunnen optreden in verband met zijn Gilles de la Tourette.

Een documentaire waar mentale gezondheid en het huidige social medialandschap mooi worden weergegeven.

De docu is te zien op Netflix.

Luistertip: Waarom hebben jongeren relatief veel geldproblemen?

Zes op de tien huishoudens in Nederland kunnen niet of moeilijk rondkomen. Onder jongeren gaat het nog slechter: vorig jaar knoopte bijna 80 procent van de 18 tot 24-jarigen de eindjes niet of met moeite aan elkaar.

Luister terug via NPO Radio 1.

leestip is mijn drugsgebruik nog wel recreatiefLeestip: Is mijn drugsgebruik nog wel recreatief?

“Ga ik vandaag voor ‘Rachid Sneeuw’, ‘K Gappie’ of ‘Tikkie Benny’? Ik kies voor dealer nummer twee. Op zijn menulijst scan ik de opties, maar eigenlijk weet ik allang wat ik wil.”

In dit artikel gaat Janna Nieuwenhuizen op onderzoek uit. Is haar drugsgebruik nog recreatief? Ze spreek hier onder andere over met Eva Kalis, preventie-expert bij Jellinek.

Lees hier het hele artikel.

kijktip rebellion npoKijktip: Rebellion

Documentaire waarin enkele leden van Extinction Rebellion worden gevolgd sinds hun oprichting in 2018.

Yamin is een van de activisten die vanaf de lancering van de beweging in 2018 van zeer nabij worden gevolgd. In interviews leggen zij bloot wat hun beweegredenen zijn om mee te doen en kijken ze terug op acties en de reacties daarop.

Je kunt de documentaire terugkijken via de NPO.

luistertip de werkvloerLuistertip: De Werkvloer

De arbeidsmarkt is verhit, werkgevers vechten om werknemers en de ene na de andere werktrend duikt op.

In Metro’s gloednieuwe podcast De Werkvloer bevraagt Metro iedere aflevering een andere beroepsexpert én schijnt onze eigen Rutger van den Berg zijn licht op een nieuwe arbeidsmarkttrend.

Meer informatie over deze podcast en link naar de eerste aflevering met strafrechtadvocaat Leonie van der Grinten.

Eerdere edities van Lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- en kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.