Lees-, luister- en kijktips van Youngworks #13

Sjanne de Haan
27 juni 2023

Elke maand publiceren we een nieuwe editie van ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’. In deze rubriek deelt Youngworks maandelijks het volledige overzicht van de eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips over jongeren. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Volg jij Youngworks al op TwitterFacebookInstagram of LinkedIn?

Overzicht van de tips van juni 2023

teenage bossKijktip: Teenage Boss

In Teenage Boos gaan jongeren een maand lang het geld van hun ouders beheren. Het programma wordt gepresenteerd door Bilal Wahib die de tieners ook coacht. Aan het begin van elke aflevering ontvangen de tieners een koffer met geld waar de vaste lasten al uit zijn gehaald. De ouders moeten alles in overleg doen met hun kinderen, die nu verantwoordelijk zijn voor de uitgaven. Een omgekeerde wereld!

Er wordt veel gesproken over dat jongeren niet goed zouden kunnen omgaan met geld. Deze serie is een mooie inhaker en geeft een serieuze inkijk die tegelijkertijd vermakelijk en grappig is! Nieuwe schoenen of boodschappen voor het hele gezin?

Terugkijken via NPO. 

de droom van de jeugdKijktip: De droom van de jeugd

De relaties tussen vier kinderen uit het katholieke gezin Wander komt onder druk te staan als iedere generatie op een manier strijdt voor vrijheid en eigen identiteit. De dramaserie die veel voor- en terugblikken bevat naar verschillende vormende momenten in ieders leven is vanaf nu te zien via de NPO.

hoe overleef ik de podcastLuistertip: Hoe overleef ik… de podcast

In 1998 kwam de eerste van vele Hoe overleef ik..-boeken uit. Veel jongeren lazen destijds de boeken …. en zijn dus inmiddels zelf twintigers en dertigers.

In Hoe overleef ik… de podcast interviewt schrijfster Francine Oomen deze jongvolwassenen over volwassen worden in een tijd van burn-outs, studieschuld, klimaatverandering en toekomststress. Net zoals haar boeken bevat de podcast survivaltips, een aanrader!

Te beluisteren via je favoriete podcastapp bijvoorbeeld Spotify. 

het goddelijke lichaamKijktip: Het goddelijke lichaam

In Het Goddelijke Lichaam worden verschillende jongeren gevolgd die elk op hun eigen manier streven naar lichamelijke perfectie, bijvoorbeeld door intensief te sporten of streng te diëten. Ook in het tweede seizoen werkt een aantal jongeren weer naar het ‘perfecte plaatje’ toe. Maar wanneer wordt mooi willen zijn ongezond? En maakt dat droomlichaam je uiteindelijk écht gelukkig?

Terugkijken via NPO.

Eerdere edities van Lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- en kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.