Lees-, luister- en kijktips van Youngworks #15

Sjanne de Haan
31 augustus 2023

Elke maand publiceren we een nieuwe editie van ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’. In deze rubriek deelt Youngworks maandelijks het volledige overzicht van de eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips over jongeren. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Volg jij Youngworks al op TwitterFacebookInstagram of LinkedIn?

Overzicht van de tips van augustus 2023

Luistertip: Niet van de wereld

Hoe is het om streng christelijk te zijn in een samenleving die steeds verder ontkerkelijkt? Welke spanningen levert dit op en hoe gaat men hiermee om?

Journalist en podcastmaker Maarten Dallinga dook voor Omroep Gelderland maandenlang in de wereld van reformatorische christenen op de Gelderse Biblebelt. De vijfdelige verhalende podcastserie Niet van de Wereld is zijn verslag.

Onder andere te luisteren via Spotify.

i am gen z kijktipKijktip: I Am Gen Z

I Am Gen Z laat zien hoe de digitale revolutie onze samenleving, onze hersenen en onze geestelijke gezondheid beïnvloedt. Hoe gaat het met de eerste generatie die is opgegroeid in deze digitale revolutie? Door middel van gesprekken tussen experts en jongeren, Gen Z, zien we de krachten achter deze revolutie en wat er mogelijk zou kunnen gebeuren… ⁠

Bekijk de trailer en informatie over waar de film te zien is.

hoe gaat het nu met de jongeren uit brommers kieknLeestip: Hoe gaat het nu met de jongeren uit ‘Brommers kiek’n’?

Misschien heb je ‘Brommers kiek’n’ al wel eerder langs zien komen. Wij zijn namelijk fan en deelden deze documentaire van Geertjan Lassche al eerder als kijktip.

Inmiddels zijn we acht jaar verder, hoe gaat het nu met de jongeren? En hoe kijken ze naar de politieke ontwikkelingen waarbij het platteland in de nationale schijnwerpers staat?

Lees hier het hele artikel. 

louis theroux en yungbludKijktip: Louis Theroux en Yungblud

Louis Theroux interviewt Dominic Harrison, beter bekend als muzikant Yungblud. Hij wordt vaak gezien als een van de grootste sterren van het Verenigd Koninkrijk en is erg populair onder jongeren.

Louis vergezelt hem op tournee in de VS en Frankrijk en hij ontmoet zijn fans die hem overal achterna reizen. In een hotel in Parijs spreekt Yungblud openhartig met Louis over zijn mentale gezondheid, zijn seksualiteit en over zijn critici. Ook reist Louis naar Doncaster om tijd door te brengen met zijn familie en zijn stormachtige jeugd te bespreken. Nu zijn wij sowieso fan van de documentaires van Louis Theroux, maar dit is ook zeker een aanrader!

Terugkijken kan via de NPO.

ambivalente gen z cosumeert vol overgave tussen luxe en tweedehandsLeestip: Ambivalente gen z consumeert vol overgave tussen luxe en tweedehands premium

Let op! Een artikel uit het FD deze keer, vertaald uit het Duits en afkomstig uit Der Spiegel.

De journalist beschrijft Gen Z als ambivalent: ze hebben het over duurzaamheid én dromen van privéjets. Geen klantengroep zo vol tegenstrijdigheden die ondernemingen hoofdbrekens bezorgt dan generatie Z. Waaraan geven deze jongeren hun geld uit? En hoe kun je ze dan ook nog eens bereiken zonder dat ze het cringe vinden? Herkenbaar voor de Nederlandse situatie?

Lees hier het hele artikel. 

Meer weten over het platform waar veel jongeren hun tweedehandskleding kopen? We schreven een artikel over Vinted.

Eerdere edities van Lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- en kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.