Lees-, luister- en kijktips van Youngworks #25

Sjanne de Haan
27 juni 2024

Elke maand publiceren we een nieuwe editie van ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’. In deze rubriek deelt Youngworks maandelijks het volledige overzicht van de eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips over jongeren. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Volg jij Youngworks al op TwitterFacebookInstagram of LinkedIn?

Overzicht van de tips van mei 2024

Leestip: Red Pencils for Pints

Voor veel jongeren zijn de Europese verkiezingen een ver-van-hun-bedshow. Bij de vorige verkiezingen stemde minder dan de helft van de jongeren, terwijl de EU veel besluiten neemt die invloed hebben op hen. Daarom roept Ben & Jerry’s in samenwerking met de Nationale Jeugdraad jongeren op om op 6 juni te gaan stemmen. Lees meer over de actie en hoe en waar jongeren een rood potlood kunnen inruilen voor een ‘pint’!

Lees meer over deze actie.  

Leestip: TikTok ruined my kid’s life — now I’m suing it with 5,000 other parents

“the big tobacco of the digital age”

We weten allemaal wel dat er rechtszaken zijn aangespannen tegen de tabaksindustrie. Inmiddels worden er in de Verenigde Staten ook zaken aangespannen tegen het social mediaplatform TikTok. Een signaal die we zeker ook met onze volgers willen delen! Een kwestie van tijd dat we dit ook in Nederland gaan zien?

Lees het hele artikel.

Bezoektip: Inside Out 2

De Inside Out (Binnenstebuiten) films gaan over wat zich afspeelt in het brein van Riley. In de tweede film is Riley net 13 geworden en je raadt het al: puberbrein…

In deze tweede film wordt het steeds drukker in het controlecentrum (Riley’s hoofd), waar verschillende emoties, die ook als personages verschijnen, Riley adviseren in haar dagelijkse leven. Wij zijn trotse schrijvers van het boek Puberbrein Binnenstebuiten en kunnen deze film(s) zeker aanraden! Overweeg dus zeker eens een bezoek aan de bioscoop, of kijk de eerste film met je leerlingen of jongeren die je begeleidt.

Bekijk ook dit lesidee van Filmeducatie.

Kijktip: K*tboeren

‘K*tboeren’ is een vierdelige online serie van KRO-NCRV’s Brandpunt+. Boeren kwamen de afgelopen jaren veelal boos in beeld, omdat ze het niet eens waren met het stikstofbeleid. Is dat alles wat boeren zijn? Boze slopers? In ‘K*tboeren’ worden vier jonge boeren gevolgd die, ondanks kritiek uit de samenleving en structurele onzekerheid, vastberaden zijn om boer te blijven.

Wie zijn zij? Waar lopen ze tegenaan? Ervaren zij een kloof tussen stad- en platteland? Hoe kijkt de nieuwe generatie boeren naar de toekomst? Brandpunt+ gaat de Randstad uit en legt vast wat er leeft in keten, op festivals, rond boerderijen en op veemarkten door heel het land.

Kijk terug via de NPO. 

Eerdere edities van Lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken en (online) trainingen.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- of kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.