Lees-, luister- en kijktips van Youngworks #23

Sjanne de Haan
1 mei 2024

Elke maand publiceren we een nieuwe editie van ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’. In deze rubriek deelt Youngworks maandelijks het volledige overzicht van de eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips over jongeren. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Volg jij Youngworks al op TwitterFacebookInstagram of LinkedIn?

Overzicht van de tips van april 2024

Leestip-club leesLeestip: Club Lees

Ontlezing mag dan regelmatig in het nieuws zijn, er bestaat ook een grote groep jonge mensen die van lezen houdt!

In de nieuwe online boekenclub Club Lees kunnen leesliefhebbers onder leiding van vier jonge, bekende clubleden iedere maand gratis een boek lezen in de Club Lees-app. Van Young Adult-fictie tot literaire klassiekers en van feministische romans tot sci-fi. Ieder boek wordt door het leading clublid van die maand verrijkt met content, zoals notities, memes, video’s of artikelen. Alle lezers kunnen met elkaar in gesprek in de app of op sociale media en de maand wordt afgesloten met een digitale meet-up.

De vier clubleden zijn singer-songwriter Naaz (25), BookTokker Noah de Campos Neto (21), filmmaker en dichter Lemuël de Graav (24) en actrice en theatermaker Hanneke van der Paardt (27); allen jonge creatievelingen voor wie lezen belangrijk is. Meer over Club Lees.

Luistertip-Wie redt Wilbert (en de rest van de mensheid)Luistertip: Wie redt Wilbert (en de rest van de mensheid)?!

Een podcast voor Millennials.

In de nieuwe podcast Wie redt Wilbert (en de rest van de mensheid)?! ontvangt de pessimistische en met depressies worstelende wereldverbeteraar Wilbert van de Kamp elke week een bijzondere gast. Dit doet hij samen met zijn goede vriendin en programmamaakster Mette te Velde. Deze gasten bieden Wilbert troost, hoop, én geven hem iedere week een opdracht mee die hij moet uitvoeren.

Vindt hij een manier om zijn somberte een halt toe te roepen? Ze spreken over thema’s als klimaatangst, de dood, telefoonverslaving en onbeantwoorde liefdes. Luister nu op je favoriete podcast-app zoals Spotify.

Kijktip-w-aardeKijktip: (W)aarde

Wat zou de aarde tegen ons zeggen, als de aarde een stem zou hebben? In de korte documentaire ‘(W)aarde’ gaat jonge filmmaker Maud Taborsky (24) het gesprek met vijf generatiegenoten aan.

Terugkijken via 2doc. 

Kijktip-fillersKijktip: Bezorgde Boomers | Fillers

Onlangs werd over Sophie Hilbrand gezegd dat ze eruit zag “alsof ze al 20 jaar geleden is gestorven en aan het ontbinden is”.  Fillers zijn steeds normaler.

In tien jaar is het aantal cosmetische klinieken in ons land vervijfvoudigd. En de mensen die zo’n ingreep nemen zijn ook steeds jonger. Hoe komt dat? En is het wel zo’n goed idee? Bekijk Bezorgde Boomers een item uit De Avondshow van Arjen Lubach.

Leestip: ‘Handel in voetbaldromen’

“Misschien kun je ook wel richting een profclub. Maar in de meeste gevallen is dat niet realistisch.”

Steeds meer kinderen krijgen bijles op voetbalschool. Bij commerciële voetbalscholen krijgen kinderen extra trainingen naast de reguliere trainingen bij verenigingen. In 2013 telde Nederland 44 voetbalscholen. Eind maart van dit jaar waren het er 161.

Lees hier het hele artikel. Ook een aanrader “De harde handel in voetbalkinderen” een aflevering van Grof Geld.

Eerdere edities van Lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken en (online) trainingen.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- of kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.