Meestgelezen artikelen van het eerste half jaar van 2024

Sjanne de Haan
13 augustus 2024

Het eerste half jaar van 2024 zit er alweer op! Bij Youngworks houden we de trends, ontwikkelingen en inzichten rondom jongeren nauwlettend voor je in de gaten en delen deze op ons blog. In dit artikel blikken we terug op de meest gelezen artikelen van de afgelopen zes maanden. We hebben een Top 10 voor je gemaakt.

Ben jij al geabonneerd op onze nieuwsbrief? Zo blijf je als eerste op de hoogte!

Top 10 meestgelezen artikelen

Onderstaande top 10 is gerangschikt in volgorde, te beginnen met het meestgelezen artikel:

Complexe mbo-opleidingsnamen zijn struikelblok in studiekeuzeComplexe mbo-opleidingsnamen zijn struikelblok in studiekeuze

Wat gaat er mis en hoe voorkom je dat vmbo’ers op een dwaalspoor belanden?
Namen van mbo-opleidingen zijn vaak onbegrijpelijk voor studiekiezers. Jaarlijks spreekt Suzanne vele tientallen vmbo’ers over hun zoektocht naar een mbo-opleiding. Steeds opnieuw verbaast zij zich over de namen van sommige mbo-opleidingen en sectoren. Onbegrijpelijke namen, niet te onthouden door jonge vmbo’ers. Het gevolg? Opleidingen met ingewikkelde namen worden niet overwogen. Vele (kansrijke) opleidingen onttrekken zich zo aan hun aandacht. Wat gaat er mis, en kan het ook anders?Jongeren en social media; de online wereld van jongeren

De online wereld van jongeren: social media

Jongeren en social media; de online wereld van jongeren is voortdurend in beweging. Terwijl het gebruik op het ene platform stijgt, daalt de interesse in een ander medium.

Newcom voert al sinds 2010 grootschalig onderzoek uit naar het gebruik van social media in Nederland. Zij kijken daarbij ook naar verschillende leeftijden. Wij hebben het onderzoek voor je doorgenomen en geven je een overzicht van de belangrijkste inzichten van het Nationale Social Media Onderzoek van 2024. Welke social media-apps gebruiken jongeren bijvoorbeeld het meest en welke steeds minder?

internetsafari boer harm boerenrapperInternetsafari: Boer Harm

Ga je weer mee op internetsafari? Deze keer neemt Raya (18 jaar) je mee op internetsafari; haar TikTok-tijdlijn (en die van veel anderen) staat namelijk vol met video’s van boerenrapper Boer Harm.
Wie is deze gemaskerde rappende boer, en zijn zijn songteksten nog wel van deze tijd?

Onboarding student van aanmelder naar starterOnboarding student van aanmelder naar starter

Hoe verbeter je het onboardingsproces en verminder je het aantal afhakers?
Waarom converteren niet alle aanmelders in startende eerstejaars en wat kan je daaraan doen?
In dit artikel vertellen we je meer over ons onderzoek onder jongeren naar hun behoeften en ervaringen in het onboardingsproces. Daarmee bedoelen we de periode vanaf aanmelding in Studielink tot de start bij de opleiding. In een onderzoeks- en adviestraject ondersteunen we onderwijsinstellingen met hun communicatie en het stroomlijnen van het onboardingsproces. Dat doen we samen met studiekiezers.

Vier perspectieven van studiekiezers van aanmelden tot starten

Voorafgaand aan de definitieve studiekeuze zit een periode van onzekerheid en stress. Momenteel bevinden veel studiekiezers zich in deze periode. In dit artikel lichten we aan de hand van vier perspectieven van studiekiezers toe wat je kunt doen om studiekiezers te helpen bij hun definitieve studiekeuze en een goede start op de onderwijsinstelling.

Jongerenonderzoek onder de loep: Seks onder je 25eseks onder je 25e

In deze editie van Jongerenonderzoek onder de loep zoomen we in op ‘Seks onder je 25e’, het grootste landelijke onderzoek naar seks en relaties onder jongeren van 13 tot 25 jaar. Hanneke de Graaf (hoofdonderzoeker Seks onder je 25e bij Rutgers), Riff Eline Roozeboom (oprichter Live Your Story) en Iris (18 jaar en student) reageren op het onderzoek.
Seks onder je 25e biedt veel interessante inzichten over het seksueel gedrag van jongeren en over hun denkwijzen over seks en relaties. We zien zowel positieve ontwikkelingen, zoals de toegenomen acceptatie van lhbt+-jongeren, als zorgelijke cijfers, bijvoorbeeld over het afgenomen anticonceptiegebruik.

Drie perspectieven om naar jonge medewerkers te kijkenDrie perspectieven om naar jonge medewerkers te kijken

Waarom je niet alles vanuit ‘De jeugd van tegenwoordig’ kunt verklaren.
Op de werkvloer is het voor leidinggevenden en oudere collega’s essentieel om jonge medewerkers goed te begrijpen, om succesvol te kunnen samenwerken. Maar hoe kun je jongeren echt doorgronden? Wat onderscheidt jongere van oudere collega’s? Vaak zien we dat veel gedrag van jonge medewerkers wordt geduid vanuit de generatiebril; denk aan uitspraken als ‘Generatie Z is lui, brutaal en snel verveeld’.
In dit artikel laten we je zien waarom deze generalisaties niet behulpzaam zijn, en pleiten we voor een benadering van drie perspectieven.

Wat bedoelen jongeren als ze zeggen: ‘ik zit in mijn […] era?’era jongeren taalgebruik

Era, die term komt steeds vaker voor in jongerentaal, zowel online als offline. Jongeren zeggen bijvoorbeeld dat zij in hun ‘granny era’ zitten of – overtreffende trap – in hun ‘Era’s era’. Maar wat betekent een era nou eigenlijk? En waarom zeggen jongeren dat?

Startersbingostartersbingo op bureau generatie z op de werkvloer

Hoe scoren jullie in de begeleiding van jonge startende medewerkers?

Wat doe jij om de jongste generatie op de werkvloer goed te laten landen? Vul de Startersbingo van Youngworks in en zie hoe jouw organisatie scoort in de begeleiding van jullie jonge, startende medewerkers.

Het grote uitgaansonderzoekHet Grote Uitgaansonderzoek-jongeren en uitgaan drugs alcohol en tabak

Ecstacy meest gebruikt, gevolgd door cannabis, 3-MMC en cocaïne.

In onze rubriek ‘Jongerenonderzoek onder de loep’ licht Youngworks regelmatig een actueel onderzoek over jongeren uit. Voortdurend verschijnen er namelijk interessante rapporten die ons meer leren over jongeren. We vatten de belangrijkste uitkomsten en inzichten voor je samen!

In deze editie zoomen we in op Het Grote Uitgaansonderzoek 2023 dat onlangs verscheen. We spreken de projectleider Ruben van Beek van het Trimbos-instituut, Femke Gresnigt van het OLVG in Amsterdam en Fiene.

Meer over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken en (online) trainingen.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Wil je weten welke rol je als werkgever kunt spelen in deze zoektocht? Neem dan zeker contact met ons op.