Podcast ‘de werkvloer’ van Metronieuws met Rutger: ongeduld bij jonge medewerkers

Youngworks
21 september 2023

De arbeidsmarkt is verhit, werkgevers vechten om werknemers en de ene na de andere hippe nieuwe werktrend volgt elkaar op.” Metro’s nieuwste podcast De Werkvloer probeert duidelijkheid te scheppen in de huidige arbeidsmarkt voor starters en werkgevers. Iedere aflevering komt een andere (jonge) professional aan het woord én schijnt onze onderzoeker Rutger van den Berg zijn licht op een nieuwe arbeidsmarkttrend.

In aflevering zes buigt Rutger zich over de stelling:

‘Jongeren zijn ongeduldig en willen te snel en te veel op het gebied van werk.’

Het sentiment dat jongeren te snel en te veel willen, is herkenbaar, stelt Rutger. “Veel werkgevers geven dat aan. Jongeren willen zo snel, maar zijn eigenlijk nog helemaal niet zo ver. Die verwondering leeft enorm”, en dat is niet zo vreemd. “Jongeren groeien op in een wereld van directe behoeftebevrediging. Met name als consument kunnen we met één klik op de knop van alles regelen.” Van boodschappen tot maaltijden of een nieuwe fiets: binnen de kortste keren is alles geregeld. „Alles kan steeds sneller en gemakkelijker, zeker op het gebied van consumeren.” Dat is precies wat jongeren gewend zijn, zij hebben een ander referentiekader dan volwassenen die zijn opgegroeid in een tijd waarin die snelle behoeftebevrediging nog niet zo ver was ontwikkeld, legt Rutger uit.

“Die consumentenhouding wordt ook op andere gebieden verwacht,” bijvoorbeeld binnen het onderwijs. “Ik hoor docenten weleens mopperen dat jongeren de cijfers niet snel genoeg terugkrijgen. Terwijl docenten natuurlijk ook nog tijd nodig hebben om werk na te kijken.” Diezelfde houding wordt meegenomen naar de werkomgeving. “Gaat het over je carrièremogelijkheden binnen een organisatie en er wordt gezegd dat je je nog een jaar of drie mag bewijzen voordat het tijd is voor een nieuwe rol, dan staat dat in schril contrast met datgene dat je kent.”

Maar hoe moeten we daar dan mee omgaan op de arbeidsmarkt? “Als leidinggevende of als oudere collega kan het best lastig zijn je hiertoe te verhouden, juist door de verschillende referentiekaders. Dat dingen snel en gemakkelijk kunnen, is voor jongeren normaal. Dus daar zul je als werkgever in moeten meebewegen. Gaat het over een groeipad van vijf jaar? Dan is het slim om dat pad op te knippen in kleinere doelen. Veel werkgevers doen dat al goed. Door duidelijke groeidoelen te formuleren kunnen jongeren daar naartoe werken en kunnen zij direct de beloning ervaren van het succes als een van de doelen is bereikt. Stapje bij beetje kom je zo bij het einddoel. Dat is een realistische manier.”

Rutger vertelt er meer over in de nieuwste aflevering van De Werkvloer. Of neem contact met ons op voor bijvoorbeeld een adviestraject.

Luister naar de podcast via onderstaande link, of via je favoriete podcast-app.

Noot: dit is een bewerking van het originele artikel op metronieuws.nl.

Andere afleveringen van de Werkvloer:

Meer over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Wil je weten welke rol je als werkgever kunt spelen in deze zoektocht? Neem dan zeker contact met ons op.