Internetsafari #11: Vanlife

Sjanne de Haan
1 juli 2024

Op Avontuur in de Digitale Wildernis

Het internet is een uitgestrekte en levendige wildernis waarin jongeren eindeloos kunnen communiceren, leren en verdwalen. Wat kijken jongeren online? Welke content is actueel? In deze maandelijkse rubriek gaan we online op reis en delen jongeren belangrijke ontwikkelingen, fenomenen en virals met ons die je gezien móet hebben.

Deze keer neemt Zoë (18 jaar) je mee op internetsafari. Zij had afgelopen jaar een tussenjaar waarin ze veel heeft gereisd. Vanlife is een vaste rubriek geworden in haar feed en ze haalt er veel inspiratie uit. Wat is Vanlife en waarom is het zo populair?

Achtergrond Vanlife

Vanlife is een levensstijl waarbij (jonge) mensen reizen en wonen in omgebouwde busjes of campers. Deze way of life draait om vrijheid en avontuur en is enorm populair op sociale media.

Vanlife is niet per se een heel nieuw fenomeen. Vanlife bestaat online al ongeveer sinds 2000, maar werd echt populair rond 2010. Toen zorgden sociale-mediaplatforms als Instagram en YouTube dat gebruikers steeds meer konden delen over reizen en alternatieve levensstijlen. De coronapandemie zorgde voor een nieuwe golf van interesse: Vanlife werd ineens een manier om flexibel en veilig te reizen.

@juliiathompsonroadtrips, backpacking trails, wildlife and sunshine 🍃🥾🌸♬ Next to You – John Vincent III

Zoë:
Vanlife betekent voor mij een simpele levensstijl die draait om vrijheid en minimalisme. Het gaat om het ombouwen van een busje tot een thuis. Om vervolgens zelf te gaan en staan in je leven waar je maar wilt.

Het idee van Vanlife roept bij mij beelden op van prachtige landschappen, roadtrips en het geluk halen uit de kleine dingen in het leven.

Sociale media maken het mega gemakkelijk om ervaringen van Vanlife te delen. Het Vanlife-leven ziet er op sociale media gewoon echt prachtig uit! Mooie landschappen, gezellig ingerichte busjes en avontuurlijke verhalen. Dit spreekt mensen natuurlijk enorm aan.

Generatie Z is wel gevoelig voor dat gevoel van vrijheid en flexibiliteit dat Vanlife uitstraalt. Want hoe vaak hoor je tegenwoordig nog dat Gen Z op zoek is naar een ‘9-to-5’ baan? Dat is toch helemaal niet aantrekkelijk meer in deze tijd? Het idee van reizen zonder beperkingen en het ontdekken van nieuwe plekken is veel aantrekkelijker. Als ik op TikTok of Instagram scrol kom ik zoveel ‘digital nomads’ tegen. Dat zijn mensen die op een flexibele (remote) manier werken, door gebruik te maken van het internet. Hierdoor zijn ze onafhankelijk van de locatie waar ze zijn. Digital nomads reizen vaak veel, en wat sluit daar nou beter bij aan dan Vanlife?

Ook zijn we steeds bewuster geworden van het milieu. We zijn op zoek naar een steeds duurzamer leven. Door een Vanlife te leven focus je je minder op spullen, probeer je meer zelfvoorzienend te zijn en voor een kleinere ecologische voetafdruk te zorgen.

De mogelijkheden zijn eindeloos. En laten we niet vergeten hoe leuk het is om je eigen project te hebben en je eigen busje te bouwen!

De populariteit van Vanlife heeft duidelijk aangetoond dat je niet per se vast hoeft te zitten aan een vaste woonplaats. Sterker nog: Vanlife heeft sommige mensen echt laten zien dat ervaringen en avonturen vaak waardevoller zijn dan materiële bezittingen. Ik verwacht dat in de komende jaren nog veel meer mensen tot dit besef zullen komen.

@esterapawlak The cuttest van on the island! We had it for a week and loved it 🌴🏖🗺🌅🚐 comes with everything you might possibly need! Shower, toilet, tv with a Amazon fire stick! Kitchen etc! The back turns into a double bed and theres also a big single bed available at the front! Also we did it with our 1 year old! She had so much fun exploring the island 👶🏼🔎 #vantour #BabiesofTikTok #vanlife #islandlife #airbnbfinds #rarefinds #fyp #Travel #familyholiday #famvacay #yescapa #vanreno #aesthetic ♬ Choking on Flowers – Fox Academy

Reactie Vanlife

Zoë:

Ik geniet het meest van de Vanlife-content waarin het bouwproces wordt gedeeld. Daar kan ik eeuwig doorheen scrollen. Ook de ‘aesthetic’ Vanlife-video’s vind ik leuk.

Als ik dit soort content op bijvoorbeeld Pinterest zie, word ik dolgelukkig. Ik hou van reizen, mooie plekken ontdekken en nieuwe culturen leren kennen. Als ik video’s bekijk van mensen die dit leven leiden, geeft het me altijd een rustgevend gevoel. Ik vind het prachtig dat sommige mensen enkel een busje nodig hebben om gelukkig te zijn in het leven.

Sterker nog, mijn vriend en ik fantaseren vaak over het hebben van zo’n busje. De mogelijkheid om je huis overal mee naartoe te nemen, en niet gebonden te zijn aan één plek. Tegelijkertijd is het een hele eenvoudige vorm van leven, waarbij je je geen zorgen hoeft te maken om verstrengeld te raken in de ‘drukte’ van het gemiddelde alledaagse leven.

 

 

 

 

 

 

 

Toch denk ik dat ik het thuiskomen op een vaste plek wel zou gaan missen. Daarnaast kan ik me voorstellen dat het moeilijk is om een hechte band met mensen op te bouwen wanneer je niet lang op één plek blijft. En zijn er de meer voor de hand liggende nadelen, zoals de beperkte ruimte, beperkte voorzieningen, hoge brandstofkosten, weersafhankelijkheid en de mogelijke onzekerheid die ermee gepaard gaan.

In mijn ideale situatie wil ik later graag een huisje, met daarnaast een busje om heel veel te reizen. Je moet groots blijven dromen hè 😉 Toch denk ik er regelmatig aan om na het studeren eerst een tijdje rond te gaan reizen en het Vanlife te leven. Wie weet! Alleen het proces van het bouwen van een zo zelfvoorzienend mogelijk busje lijkt mij al geweldig.’

Zoë’s favoriete Vanlife contentcreators:

Reactie van Youngworks: Vanlife

Rutger van den Berg van Youngworks:

‘Jonge mensen zoeken actief hun eigen plek binnen de wereld waarbinnen ze opgroeien. Vanuit hun frisse, soms rebelse blik komen ze daarbij soms op alternatieve ideeën. Vormen van zelfvoorzienend en/of off the grid leven vinden van oudsher vaak hun oorsprong bij jonge mensen die zich willen afzetten tegen het ‘normale’ levenspad. Los van de vraag of Vanlife écht een jongerenuitvinding is, staat vast dat het idee aantrekkelijk is voor een groep jongeren die benieuwd is naar alternatieven voor de meer klassieke, geijkte leefstijlen. Interessant aan Vanlife is het grote momentum dat deze, in eerste instantie alternatieve stroming heeft dankzij social media. Al heel lang kiezen mensen (noodgedwongen en vrijwillig) voor een leven op vier wielen. Social media maken dit nu echter zichtbaar voor iedereen. Hier moet wel bij gezegd worden dat online de ideaalplaatjes overheersen. De gedeelde beelden en verhalen van Vanlife zijn vooral succesverhalen: mooi verbouwde busjes, midden in de natuur of aan het strand, aantrekkelijke mensen met voldoende middelen (waaronder vaak toch ook geld) om deze leefstijl een tijdje vol te kunnen houden. Het is een aantrekkelijk beeld, maar ook vrij eenvormig.

Dit maakt de speelruimte binnen deze alternatieve leefvorm gevoelsmatig beperkt. Maar we kunnen er gelukkig op vertrouwen dat rebelse jongeren ook hier alternatieve en creatieve vormen zullen inbrengen. Het is vooral nog even wachten voordat ook die smaken rond Vanlife de social-mediafeeds van andere jongeren binnendruppelen.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Wayfinding Folk (@wayfindingfolk)

Eerdere edities van Internetsafari:

Meer over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken en (online) trainingen.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Wil je weten welke rol je als werkgever kunt spelen in deze zoektocht? Neem dan zeker contact met ons op.