Internetsafari #12: Roxy Dekker

Sjanne de Haan
15 augustus 2024

Op Avontuur in de Digitale Wildernis

Het internet is een uitgestrekte en levendige wildernis waarin jongeren eindeloos kunnen communiceren, leren en verdwalen. Wat kijken jongeren online? Welke content is actueel? In deze maandelijkse rubriek gaan we online op reis en delen jongeren belangrijke ontwikkelingen, fenomenen en virals met ons die je gezien móet hebben.

Deze keer neemt Lisa (14 jaar) je mee op internetsafari. Zij heeft net zoals veel andere meiden (en jongens) haar tijdlijn vol staan met TikTok’s voorzien van muziek van influencer en zangeres Roxy Dekker.

Achtergrond Roxy Dekker

Roxy Dekker is een geboren en getogen Amsterdamse 19-jarige TikTokker en singer-songwriter. In 2019 deed zij met een groep mee met het Junior Songfestival; daarna ging ze alleen verder. In de zomer van 2023 bedacht ze een concept waarbij volgers vier woorden konden insturen waar zij dan vervolgens een nummer van ging maken. Het leverde haar de zomerhit ‘Anne-Fleur Vakantie’ op. Inmiddels zijn we al wat hitjes (waaronder één nummer 1 hit) verder.

Momenteel bestormt Roxy samen met Ronnie Flex de hitlijsten met het nummer  ‘Gaan we weg’. Meer weten? Lees het item dat Volkskrant Magazine over haar schreef.

Lisa:

Roxy Dekker is een meisje dat veel muziek maakt en erg bekend is op TikTok. Door TikTok is ze snel beroemd geworden, en veel jongeren kennen haar en luisteren naar haar muziek op TikTok, Spotify of YouTube. Ze gebruiken haar muziek ook voor hun eigen TikToks.

Ongeveer een jaar geleden was ik aan het scrollen op TikTok en kwam ik het account van Roxy Dekker tegen. Toen maakte ze nog video’s waarin mensen drie of vier woorden konden insturen, en dan schreef zij er een liedje over. Bijvoorbeeld, de woorden ‘Ibiza’ en ‘vakantie’. Ze ging verder met het maken van muziek en bleef actief op TikTok. Sindsdien ben ik haar gaan volgen omdat ik haar content en muziek erg leuk vind. Ook haar kledingstijl spreekt me aan.

@roxydekker Reply to @siiitaa ♬ original sound – Roxy Dekker

Lisa:

‘Ik vind het hele leuke en vrolijke muziek, en het is ook lekker om op te dansen. De teksten zijn erg pakkend en leuk om mee te zingen. Bovendien zijn de liedjes niet erg lang, waardoor ik ze vaker beluister. Mijn favoriete nummers zijn ‘Sugardaddy’ en ‘Huisfeestje’!

In haar TikToks laat ze vaak kleine stukjes van haar nieuwe nummers zien en daarnaast vind ik het ook leuk om te zien wat ze nog meer post. Hierdoor krijg je een goed beeld van haar stijl en haar dagelijks leven. Daarnaast vind ik het interessant om te zien hoe het proces van het maken van een liedje verloopt.

Wat mij het meest aanspreekt in de content die Roxy Dekker deelt, is hoe ze lekker zichzelf is in haar video’s en dat niets te gek is voor haar. Dit zie je ook terug in haar muziekvideo’s. Ook vind ik het leuk hoe ze zich gedraagt in haar filmpjes en op haar Instagram. Op TikTok maakt het haar niet uit hoe ze eruitziet, met of zonder make-up, en dat vind ik ook belangrijk.

@roxydekkerIk was vergeten dat ik deze top had❤️‍🔥♬ Hell N Back (feat. Summer Walker) – Bakar

Ze lijkt wel wat invloed te hebben omdat meiden van mijn leeftijd soms de kleding, schoenen en sieraden willen hebben die zij ook draagt. Ze willen ook zoveel volgers hebben en misschien wel net zo bekend zijn. Aan de andere kant denk ik dat ze niet veel invloed heeft, want haar muziek valt vast niet bij iedereen in de smaak.

Ze heeft het vaak over vrienden en afspreken met vrienden in haar muziek, en ik vind dat ook belangrijk omdat je leven gezelliger is met vrienden. Ik vind het ook belangrijk dat geen enkel onderwerp in haar muziek te gek is of als taboe wordt gezien. Een van haar liedjes heet bijvoorbeeld ‘Satisfyer’ en gaat over seks. Veel mensen, vooral jongeren, willen hier niet over praten. Ik ben nog nooit op een live optreden of concert geweest dat zou ik wel willen. Ik ken al haar liedjes en luister graag naar haar muziek!

@roxydekker Happy bday willie!!!!!!!!!!!!!🧡🧡🧡🧡🧡🧡 Filmpje is van: @sabrinacoljee ♬ original sound – Roxy Dekker

Reactie van Youngworks: Roxy Dekker

Ruby de Nijs van Youngworks:

‘Roxy spreekt met haar nummers zowel een studentikoos (vrouwelijk) publiek aan, als jongere Gen-Z’ers (14-17 jaar). Deze laatste groep is opvallend, omdat de teksten vol staan met termen die rondgaan in studentenkringen: het drinken van een ‘esma’ (espresso martini), ‘Anne-Fleur’ (stereotype modebewuste meid met rijke ouders), kakkers met een Ralphie (Ralph Laurens shirt). Ook beschrijft Roxy situaties waar de gemiddelde 15-jarige zich waarschijnlijk niet snel in zal bevinden. Denk aan de tekst ‘Klokslag middernacht, Prinsengracht, taxi door de binnenstad’ in het nummer ’Satisfyer’, omgekeerde genderrollen in de club (‘Zet die Moët in het ijs, die bon is van mij) of met papa’s geld naar Ibiza gaan in het nummer ‘Anne-Fleur vakantie’.

Waarom slaan haar nummers dan toch zo aan bij deze jonge doelgroep? Een mogelijke verklaring is dat jongeren op deze leeftijd niet alleen rolmodellen zoeken waarmee ze zich kunnen identificeren, maar ook rolmodellen waar ze naar kunnen opkijken, in leeftijd en levensfase. Dat zien we bijvoorbeeld ook bij influencers als EnzoKnol en MeisjeDjamila, waar de fanbase een stuk jonger is dan de influencer zelf. En Roxy schetst een aantrekkelijke, vrije levensstijl: clubben met vrienden, op vakantie gaan met vriendinnen, one-nightstands hebben. Ook al is die levensstijl nog niet binnen handbereik; Roxy is iemand om naar op te kijken. Alleen al door het zelfvertrouwen waarmee Roxy als jonge vrouw zingt over geld en seks. In de muziekwereld zijn het meestal de mannen die dat doen.’

Eerdere edities van Internetsafari:

Meer over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken en (online) trainingen.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Wil je weten welke rol je als werkgever kunt spelen in deze zoektocht? Neem dan zeker contact met ons op.