Internetsafari #13: Duisternisbewakers

Sjanne de Haan
4 september 2024

Op avontuur in de digitale wildernis

Het internet is een uitgestrekte en levendige wildernis waarin jongeren eindeloos kunnen communiceren, leren en verdwalen. Wat kijken jongeren online? Welke content is actueel? In deze maandelijkse rubriek gaan we online op reis en delen jongeren belangrijke ontwikkelingen, fenomenen en virals met ons die je gezien móet hebben.

Deze keer neemt Ozaia (19 jaar) je mee op internetsafari. ‘Duisternisbewakers On Top’ lezen we op verschillende plekken op TikTok. Wat is er aan de hand? Ozaia legt het uit.

Achtergrond Duisternisbewakers

De Duisternisbewakers zijn een recente TikTok-trend. De beweging draait om het idee dat de nacht, tussen 00:00 en 09:00, toebehoort aan hen die wakker zijn, terwijl anderen slapen. Onder het motto ‘Zij Slapen, Wij Waken’ voeren de Duisternisbewakers verschillende ‘missies’ en ‘side-quests’ uit, vaak met het doel om de online ruimte te vullen met hun aanwezigheid. De trend bereikte zijn hoogtepunt toen talloze gebruikers onder video’s de boodschap ‘Duisternisbewakers On Top’ achterlieten. Hoewel sommigen de Duisternisbewakers als een cult bestempelen, lijkt het een onschuldige, nachtelijke online gemeenschap. We hebben – tevergeefs – geprobeerd undercover te gaan in de Discord-groep. Dit artikel is dus gebaseerd op openbare berichten erover, en dat maakt deze beweging dan ook meteen wat mysterieus…

@quintenverschure Wanneer ben je een #duisternisbewaker ♬ original sound – Quinten Verschure

Ozaia:
‘Duisternisbewakers is gestart door TikTokker ‘Benja’. Het idee achter de Duisternisbewakers is dat tussen 00:00 en 09:00 de nacht van hen is. In die tijd voeren zij ‘Missies’ en ‘Side-quests’ uit. Dit zijn termen uit games, een bezigheid of missie die langs de normale verhaallijn van het spel loopt. Het meest opvallende, wat Duisternisbewakers zo populair heeft gemaakt, zijn de missies waarbij Duisternisbewakers reacties moesten plaatsen op video’s van andere populaire TikTokkers. De comments stonden dan vol met ‘Duisternisbewakers On Top’ (On en Top zijn dan die emoji’s). Zo hebben ze dit gedaan bij bijvoorbeeld Roxy Dekker en Rhode Kok. Op 3 augustus heeft oprichter Benja een video geplaatst waarin het lijkt alsof hij Duisternisbewakers eindigt. Zo heeft hij ook alles wat ermee te maken heeft offline gehaald. Met alleen de datum 26-10-2024 als laatste geheim. We weten nog niet wat er dan gaat gebeuren.’

@duisternisbewaker *night* in the life of a ✨Duisternis Bewaker✨ #duisternisbewaker #discord #fyp @Pim Hendriks ♬ Shes homeless – ⭐️

Reactie op de Duisternisbewakers

 

Ozaia:
‘Het is niet echt een cult. Duisternisbewakers zijn gewoon mensen die ‘s nachts niet kunnen slapen (of die toch stiekem overdag meedoen). Ook de influencers die te maken hebben gehad met de Duisternisbewakers moeten er alleen maar om lachen. Ik vond zelf het idee heel erg grappig, een groep mensen die alleen ‘s nachts actief is, vooral online. Die geheimzinnige gedachte erachter maakt het leuk.

@rhodekok Antwoorden op @💗🌪️ ♬ origineel geluid – Rhodé

De originele video’s van Benja vind ik het leukst, en daarna die van het officiële Duisternisbewakers-account. De leukste video’s vond ik de video’s met reacties van influencers op de, soms duizenden, comments onder hun video’s over Duisternisbewakers.

Nu ben ik vooral geïnteresseerd in het officiële account, sinds Benja letterlijk wakker is geworden uit de droom is er daarna ook van alles gebeurd. Een nieuw persoon genaamd Jack doet nu alle missies en verstopt eens in de zoveel tijd allerlei codes onder de video’s.

@benjamin_jakob Bedankt iedereen voor dit avontuur🫡 #fyp #fy #duisternisbewakers ♬ origineel geluid – Benja

Ik ben denk ik ook een Duisternisbewaker, al zit ik niet in de Discord. Ik ben het vrij snel gaan volgen, ook heb ik vaker mee-gecomment onder de infuencers posts. Het zijn geen haatvolle comments, dus het kan in principe geen kwaad. De sfeer is gewoon gezellig; je bent altijd welkom als Duisternisbewaker en wordt niet verplicht om iets te doen. Er zijn genoeg mensen die alleen de filmpjes bekijken en er verder niets mee doen. Deze trend is iets tijdelijks. Hij is namelijk de laatste tijd al wat af aan het nemen, en zoals ik al eens eerder in een internetsafari vertelde, niks op het internet is voor altijd.

Deze trend heeft denk ik geen invloed op hoe wij, jongeren, omgaan met tech. Dat geldt ook niet voor het idee van de Duisternisbewakers. En ook is het niet de eerste keer dat dit gebeurt, het valt onder de internetterm ‘Raiding’ als in plunderen of overvallen. Deze term is ontstaan op Twitch, een streamingplatform, waarin sommige creators hun streams eindigden met een oproep aan hun kijkers om naar een andere streamer te gaan en daar de kijkers te overvallen in de chat met soortgelijke berichtjes. Het is echt een beetje een gated community, dus veel mensen weten er wel vanaf, maar er zijn er niet superveel die echt rondschreeuwen dat de Duisternisbewakers bestaan. Ik denk dat het daar ook niet groot genoeg voor is. Het is een kleine TikTok-trend, geen Project X-idee.’

@duisternisbewaker -… . … – . / -.. ..- .. … – . .-. -. .. … -… . .– .- -.- . .-. … –..– / .. -.- / .– . . – / -. .. . – / .– .- – / .- -.-. …. – . .-. / — . / .- .- -. / –.. .. – / — .- .- .-. / .. -.- / .– . . – / -.. .- – / .. -.- / — — . – / -… .-.. .. .— …- . -. / .-. . -. -. . -. .-.-.- / -….- / .— .- -.-. -.- .-.-.- #duisternisbewaker #duisternisbewakers #CapCut ♬ origineel geluid – Duisternis bewakers

Reactie van Youngworks: Duisternisbewakers

Andjela Mestrovic van Youngworks:

‘Deze trend is een treffend voorbeeld van hoe jongeren in een digitaal tijdperk nieuwe manieren van verbondenheid en gemeenschap creëren. De Duisternisbewakers lijken op het eerste gezicht simpelweg een groep die ’s nachts (om welke reden dan ook) wakker is en zich verveelt. Maar het is voor hen meer dan alleen tijdverdrijf. Wakker zijn in de nacht biedt ook een gevoel van escapisme, van online het avontuur opzoeken. Door samen missies uit te voeren – het achterlaten van de boodschap ‘Duisternisbewaker on top’ – bij verschillende influencers, ‘claimen’ ze samen de nacht en versterken ze hun onderlinge betrokkenheid.

De cryptische aankondiging van een datum, 26-10-2024, en de onzekerheid over de toekomst van de groep, wakkert speculaties aan en trekt hen nog verder de online gemeenschap in.
In een wereld waar de grenzen tussen dag en nacht vervagen, zetten deze jongeren zich bewust af tegen de dagelijkse sleur en de opgelegde normen van volwassenen. De Duisternisbewakers transformeren de nacht – een tijd van rust – in een speeltuin voor het onbekende waarin zij de hoofdrol spelen.’

Eerdere edities van Internetsafari:

Meer over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken en (online) trainingen.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Wil je weten welke rol je als werkgever kunt spelen in deze zoektocht? Neem dan zeker contact met ons op.