Lees-, luister- en kijktips van Youngworks #17

Sjanne de Haan
31 oktober 2023

Elke maand publiceren we een nieuwe editie van ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’. In deze rubriek deelt Youngworks maandelijks het volledige overzicht van de eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips over jongeren. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Volg jij Youngworks al op TwitterFacebookInstagram of LinkedIn?

Overzicht van de tips van oktober 2023

Luistertip jongeren politieke agendaLuistertip: Wat willen jongerenorganisaties politiek op de agenda hebben?

Jongeren worden te weinig gehoord in de politiek, terwijl ze tegen grote problemen aanlopen – vinden acht jongerenorganisaties. In een gezamenlijk manifest roepen ze een nieuw kabinet op in actie te komen op thema’s die voor jongeren belangrijk zijn.

Luister het hele gesprek.

Kijktip: Sex Education

In het laatste seizoen van Sex Education komen de Moordale-leerlingen terecht op een andere school. Een hele moderne en progressieve school waar iedereen openlijk praat over zijn, haar of diens gevoelens.

De serie bevat naast de gebruikelijke hits uit de jaren ’80 ook weer genoeg seks- en relatie-gerelateerde vraagstukken en geeft een mooi beeld van hoe het puberbrein werkt. Ook is het laatste seizoen weer maatschappijkritisch. Want zelfs wanneer iedereen geaccepteerd wordt en roddelen verboden is vallen er mensen buiten de boot. Wij zijn al fan maar het nieuwe seizoen is zeker een aanrader!

Te zien op Netflix.

Leestip: Hoe maken we de branche sexyer?

Op dinsdag 12 september kwamen ongeveer dertig Fespa Industry Innovators bijeen om zich te buigen over het onderwerp ‘Young professionals’ en hoe we de branche aantrekkelijker maken voor jongeren.

Om beter te begrijpen wat de jongeren van vandaag bezighoudt en hoe zij naar werk kijken, verzorgde Yvonne een presentatie over de generatie Z(elf). “Wat beweegt jongeren en hoe krijg je ze in beweging?”. Het verslag van deze dag is zeker een leestip en bevat veel leuke inzichten en wellicht kan jij het ook op jouw branche projecteren!

Lees hier het hele artikel. 

Leestip: Zo help je je puber bij uitstelgedrag en andere motivatieproblemen

Onlangs werd Huub Nelis, medeoprichter van Youngworks geïnterviewd over motivatieproblemen bij jongeren. ⁠

Zijn oudste zoon haatte school. Dat zette Huub aan het denken: hoe krijgen we hem in beweging? ‘Van hem heb ik het meest geleerd over pubers en motivatieproblemen,’ licht hij toe. In dit artikel, een leestip!, geeft hij tips bij motivatieproblemen.

Lees hier het hele artikel.

Leestip: Therapiepraat vliegt je om de oren

Als inspiratie voor haar nieuwe boek ‘Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?’ sprak Francine Oomen haar trouwe lezers – nu twintigers – over waar ze tegenaan lopen. Een paar van deze gesprekken kun je ook terug luisteren op Spotify in de podcast Hoe overleef ik… de podcast?⁠ ⁠

‘Schokkend hoeveel van die jongeren een psychische diagnose hebben of er met smart op wachten.’⁠ ⁠ In dit artikel deelt Francine haar bevindingen.

Eerdere edities van Lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- en kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.