Internetsafari #18: We listen, we don’t judge

Sjanne de Haan
9 januari 2025

Op avontuur in de digitale wildernis

Het internet is een uitgestrekte en levendige wildernis waarin jongeren eindeloos kunnen communiceren, leren en verdwalen. Wat kijken jongeren online? Welke content is actueel? In deze maandelijkse rubriek gaan we online op reis en delen jongeren belangrijke ontwikkelingen, fenomenen en virals met ons die je gezien móet hebben.

Deze keer neemt Lisa (14 jaar) je mee op internetsafari, want het nieuwe jaar is aangetreden en op de socials lijken mensen veel goede voornemens te hebben, bijvoorbeeld niet oordelen over elkaar. ‘We listen, we don’t judge’ reageert iedereen op het moment dat degene met wie ze een video opnemen een verhaal vertelt.

Achtergrond ‘We listen, we don’t judge’

De ‘We listen, we don’t judge’-trend is een populaire beweging op TikTok waarbij mensen op een vaak jolige manier verhalen met elkaar delen. De kern van de trend draait om openheid en het bieden van een veilige ruimte waarin je zonder angst voor kritiek je verhaal kunt vertellen. Tijdens deze video’s vertelt iemand iets – soms gênant, soms grappig, soms onverwacht – terwijl de ander reageert met: “We listen, we don’t judge”. Het concept is eenvoudig. Het probleem is dat mensen veroordelen de favoriete bezigheid van “het internet” is. In reactie op de vele online reacties waarin mensen anderen veroordelen, is er behoefte aan een magische spreuk om dit soort reacties te stoppen.

@iliasvietto17 We listen we don’t judge 😂 #fyp #foryou ♬ origineel geluid – Iliasvietto17

Lisa:

‘Voor mij betekent “We listen, we don’t judge” dat je naar iemand luistert zonder een oordeel te vellen over wat diegene vertelt. Je geeft elkaar de ruimte om iets te delen wat je hebt gedaan of meegemaakt, zonder er meteen iets van te vinden. Het is echt een leuke manier om eerlijk te zijn tegen elkaar, zonder dat er kritiek op komt. Ik kwam voor het eerst in aanraking met de trend toen ik aan het scrollen was op TikTok. Mijn vriendin stuurde me ineens een video en zei: “Dit moeten we samen doen, het is zo grappig!”. In die video vertelden mensen om de beurt hun verhalen en luisterden ze naar elkaar zonder oordeel. We hebben er toen meteen samen om gelachen.’

Reactie op de ‘We listen, we don’t judge’

Lisa:

‘Wat ik zo leuk vind aan deze trend is dat je soms echt de meest bizarre verhalen hoort. Bijvoorbeeld: “Toen ik klein was, sloeg ik een speelgoedauto kapot op iemands hoofd!” Zulke dingen maken me echt vrolijk, omdat het gewoon zorgt voor een luchtige en grappige sfeer waarin je jezelf kunt zijn.

@luna.nieuwboer Dank jullie wel voor de eerlijkheid @Kelly Mexy @indyisabella @Demi-Nàhlya @tevinthemen @Sihamsanad ♬ For videos! Rejector weakness system – MoppySound

Luisteren zonder oordeel is zeker belangrijk in mijn leven. Soms vertel ik enthousiast iets over wat ik leuk vind of waar ik mee bezig ben, maar dan voel ik aan de reacties van anderen – zelfs aan hun lichaamstaal – dat ze er meteen een oordeel over hebben. Dat vind ik echt jammer, want ik probeer altijd oprecht en zonder kritiek naar hún verhalen te luisteren. Het zou fijn zijn als iedereen dat zou doen.

Gelukkig heb ik ook momenten meegemaakt waarin iemand echt naar me luisterde zonder te oordelen. Als ik bijvoorbeeld thuiskom van school en iets wil vertellen, zijn het vooral mijn ouders die echt luisteren. Ze geven soms wel advies, maar dat doen ze op een rustige manier, zoals: “Misschien kun je het de volgende keer zo aanpakken”. Daardoor voel ik me gehoord en begrepen.

@amberdokter We listen, we don’t judge.. of nouja.. eigenlijk wel 😂🫠 #amberdokter #teveelhashtags #relatable @Mevrouwtjebestekla ♬ original sound – Amber Dokter

Zelf een video maken? Dat lijkt me wel leuk, vooral met mijn vriendengroep. Het idee dat je elkaars verhalen hoort zonder oordeel, spreekt me echt aan. Maar of ik het echt zou plaatsen, weet ik niet. Mensen op school volgen mijn account, en ik wil niet dat zulke video’s de ronde doen en anders worden opgevat.

Sociale media zoals TikTok ervaar ik niet als een veilige plek om openhartig te zijn. Zodra je iets persoonlijks of gevoeligs deelt, krijg je vaak reacties als: “Stel je niet zo aan” of “Het valt wel mee”. Dat kan kwetsend zijn, en soms word je er zelfs mee gepest op school. Daarom ben ik voorzichtig met wat ik online deel, hoe leuk of goedbedoeld een trend ook is.’

Reactie van Youngworks: ‘We listen, we don’t judge’

Andjela Mestrovic van Youngworks:

‘Deze trend speelt in op een essentiële behoefte van jongeren: erbij willen horen en verbinding voelen. In een (online) wereld waarin perfectionisme en kritiek vaak de boventoon voeren, voelen jongeren zich niet altijd comfortabel genoeg om zichzelf te kunnen zijn. “We listen, we don’t judge” biedt een toegankelijke manier om persoonlijke en misschien zelfs controversiële meningen en ervaringen in een veilige omgeving te delen. Zonder groepsdruk wordt er een gevoel van gemeenschap gecreëerd, waarmee deze trend het belang van begrip en empathie benadrukt.

Daarnaast sluit “We listen, we don’t judge” aan op een belangrijk leerpunt van de adolescentie: het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Door actief te luisteren naar anderen en niet direct te oordelen, oefenen jongeren vaardigheden zoals vertrouwen en echt luisteren. Zo leren ze omgaan met verschillende perspectieven, wat niet alleen online, maar ook offline erg waardevol kan zijn.’

Eerdere edities van Internetsafari:

Meer over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers, en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken. Bekijk hier ons aanbod.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Neem dan zeker contact met ons op.