Lees-, luister- en kijktips van Youngworks #24

Sjanne de Haan
5 juni 2024

Elke maand publiceren we een nieuwe editie van ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’. In deze rubriek deelt Youngworks maandelijks het volledige overzicht van de eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips over jongeren. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Volg jij Youngworks al op TwitterFacebookInstagram of LinkedIn?

Overzicht van de tips van mei 2024

Kijktip: Stukje van mij

Maar liefst 1 op de 100 jongeren is slachtoffer van het ongewenst doorsturen van intieme foto’s en online shaming.

𝖏𝖊 𝖇𝖊𝖓𝖙 𝖓𝖎𝖊𝖙 𝖆𝖑𝖑𝖊𝖊𝖓

Samen met KPN, en bijgestaan door Rutgers, Fonds Slachtofferhulp, Helpwanted, Soa Aids Nederland, 113 Zelfmoordpreventie en ervaringsdeskundige Francien Regelink, maakte Meau een nummer om een kwetsbare groep jongeren een stem te geven.

Bekijk hieronder de clip en hier de minidocu die erbij hoort.

Leestip: Een op de drie jongeren is bereid een jaar in het leger te gaan: ‘We mogen best iets over hebben voor dit land’

Onlangs kregen veel 17 jarigen een brief binnen over de dienstplicht. 1vandaag vroeg haar opiniepanel naar hun mening over in dienst gaan:

  • Jonge mannen zijn vaker bereid om het leger in te gaan
  • Ook opmerkingen als “Waarom zou ik iets terug doen?”

Lees hier het hele artikel.  

Kijktip:De gokwet uitgelegd

Het aantal gokkers is gestegen sinds de komst van de nieuwe Gokwet (2021), vooral tussen de 18 en 23 jaar. Zij bezitten momenteel een kwart van de gokacccounts, dat terwijl de wet juist problemen bij jongeren moest voorkomen…

We gaan weer een zomer tegemoet met veel sportevenementen. Bekijk hier de video van NOSop3.

Leestip: Jonge mannen zien ernst van seksuele straatintimidatie niet in: ‘Ze denken dat het een compliment is’

Seksuele straatintimidatie: veel jonge mannen zien de ernst er niet van in. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van ontwikkelingsorganisatie Plan International. Ze denken zelfs dat het een compliment is, terwijl vrouwen het zeer onprettig vinden. 😢 ‘De helft van de jonge mannen heeft meegemaakt dat er seksuele intimidatie op straat plaatsvond, maar driekwart doet er niks aan terwijl ze tegelijkertijd wel beseffen dat meisjes en jonge vrouwen het heel vervelend of zelfs intimiderend vinden.’

Lees hier het hele artikel. 

Eerdere edities van Lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken en (online) trainingen.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- of kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.