Lees-, luister- en kijktips van Youngworks #27

Sjanne de Haan
2 september 2024

Elke maand publiceren we een nieuwe editie van ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’. In deze rubriek deelt Youngworks maandelijks het volledige overzicht van de eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips over jongeren. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Volg jij Youngworks al op FacebookInstagram of LinkedIn?

Overzicht van de tips van augustus 2024

Leestip: Waarom reageer je niet?

Steeds meer jongeren lijden aan angststoornissen en somberheid en zien hun leven als leeg en nutteloos. Als grote boosdoener wordt gewezen naar de sociale media. Maar er is echt meer aan de hand.

Onlangs verscheen het boek ‘Generatie angststoornis: Wat sociale media met onze kinderen doen’ van de Amerikaanse sociaal-psycholoog Jonathan Haidt, dat al maanden in Amerika bovenaan op de bestsellerlijst staat in de Nederlandse boekhandels.

Het boek maakt veel los door het verontrustende beeld van Generatie Z dat Haidt schetst en onderbouwt met statistieken en pagina’s voetnoten die verwijzen naar wetenschappelijk onderzoek.

In dit artikel zoomt de Groene Amsterdammer verder in, wat is er aan de hand met de mentale gezondheid van jongeren?

Kijktip:  Jongens zonder thuis

Een documentaire over jongens die zich zonder thuisbasis staande moeten houden. Zij worden bij Wonen Met Kansen op weg geholpen naar een zelfstandig leven. Stukje bij beetje, met vallen en opstaan, maar met het rotsvaste vertrouwen dat de begeleiders in hen stellen.

Kijk terug via de NPO,

Luisterstip: Culturele bagage – De Fatbike

De fatbike: ergernis van iedereen boven de 18, statussymbool voor kinderen 🚲️ De fatbike is razend populair onder kinderen en jongeren, maar wordt minstens zo gehaat door volwassenen. Hoe kan het dat de fatbike voor de een zo’n statussymbool is, en voor de ander het symbool voor alles wat er mis is in de samenleving?

Luister terug via je favoriete podcasts app zoals Spotify.

Leestip: ‘Ze was niet in de puberteit, de telefoon veranderde haar gedrag.’

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een smartphone.
  • In 2021 gebruikte de meerderheid van de 7 tot 8-jarigen in Nederland een smartphone, bij 9 tot 10-jarigen ging dat al om 87%.
  • In 2017 lag het aantal 10-jarigen met een smartphone nog onder de 70%.
  • Ook zit 9 van de 10 scholieren dagelijks op sociale media en spenderen jongeren gemiddeld 6,5 uur per dag op hun telefoon.

De helft van de kinderen tussen 9 en 13 vindt zichzelf dan ook telefoonverslaafd. Pointer (KRO-NCRV) doet onderzoek naar de invloed van smartphones op het welzijn van jongeren.

Verschillende ouders vertelden ons over hun worsteling met de vraag of ze hun kind een smartphone geven en welke regels ze daarvoor hanteren. “We begonnen op haar elfde zonder enige restrictie met een oude telefoon. Ik schrok toen ik erachter kwam dat ze er 3,5 uur per dag op zat.”

Er is ook een nieuwe beweging in Nederland. Deze beweging haalt inspiratie uit Engeland, waar ouderinitiatieven door gezamenlijke afspraken de sociale norm veranderen. “Wat als ouders op school regelen dat de hele klas een telefoon zonder internet krijgt?”

Eerdere edities van Lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken en (online) trainingen.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- of kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.