Lees-, luister- en kijktips van Youngworks #28

Sjanne de Haan
7 oktober 2024

Elke maand publiceren we een nieuwe editie van ‘Lees-, luister- en kijktips van Youngworks’. In deze rubriek deelt Youngworks maandelijks het volledige overzicht van de eerder op social media gedeelde lees-, luister- en kijktips over jongeren. Deze tips – die uiteraard altijd iets met jongeren te maken hebben – verschijnen wekelijks op dinsdag. Volg jij Youngworks al op FacebookInstagram of LinkedIn?

Overzicht van de tips van september 2024

Leestip: Helft van de leerlingen poept niet of bijna nooit op school

De helft van de leerlingen op basis- en middelbare scholen gaat nooit of bijna nooit op school naar het toilet om te poepen.

Ze vinden de toiletten vaak te vies of zijn bang dat andere kinderen hen kunnen horen of ruiken, blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting.

Lees het hele artikel van de NOS of bekijk het item van NOSstories:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NOS Stories (@nosstories)

Luisterstip: Samen Werken aan Veiligheid en Zorg: Identiteit

 ‘Samen Werken aan Veiligheid en Zorg’ is een podcast van het Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam-Amstelland (AcVZ). In de podcast gaan presentatoren in gesprek met experts. Dit keer over identiteit.

Wat zijn identiteitsvraagstukken? Hoe komt dit terug in jouw werk als professional? En hoe werk je samen aan veerkrachtige identiteitsvorming? De makers gaan hierover in gesprek met Stijn Sieckelinck. Hij is verbonden met de Youth Spot op de Hogeschool voor Amsterdam en heeft samen met Femke Kaulingfreks het boek ‘speelruimte voor identiteit’ geschreven.

Luister terug via je favoriete podcast-app zoals Spotify.

Kijktip: Tieners tegen kwalen

Acht ouderen en acht tieners ontdekken wat er gebeurt zodra ze intensief met elkaar optrekken. Lukt het de ouderen om weer (meer) van het leven te genieten? En verminderen de gevoelens van eenzaamheid en mentale stress onder de tieners?
Bekijk nu de afleveringen terug van Tieners tegen kwalen op NPO.

Leestip: Iets positiefs over de millennial hoor je zelden en dat terwijl we zoveel aan ze te danken hebben

Van alle generaties op de werkvloer hebben de millennials, de groep tussen grofweg de 30 en de 45 jaar, het het zwaarst, vindt Japke-d. Bouma.

“Want ze hebben de werkvloer beter gemaakt, moeten het hardste werken, en de meeste ballen tegelijk in de lucht houden.”

Lees de hele column.

Leestip: Hoe krijg je de TikTok-generatie ooit nog aan een nieuwsabonnement?

‘𝘿𝙚 𝙤𝙥𝙨𝙩𝙚𝙡𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙞𝙨: 𝙝𝙚𝙩 𝙣𝙞𝙚𝙪𝙬𝙨 𝙫𝙞𝙣𝙙𝙩 𝙢𝙞𝙟. 𝙀𝙧 𝙞𝙨 𝙯𝙤𝙫𝙚𝙚𝙡 𝙖𝙖𝙣𝙗𝙤𝙙 𝙙𝙖𝙩 𝙯𝙚 𝙚𝙧 𝙖𝙡𝙩𝙞𝙟𝙙 𝙬𝙚𝙡 𝙩𝙚𝙜𝙚𝙣𝙖𝙖𝙣 𝙡𝙤𝙥𝙚𝙣. 𝙀𝙣 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙯𝙤𝙫𝙚𝙧 𝙯𝙚 𝙝𝙚𝙩 𝙣𝙞𝙚𝙪𝙬𝙨 𝙫𝙤𝙡𝙜𝙚𝙣 𝙙𝙤𝙚𝙣 𝙯𝙚 𝙙𝙖𝙩 𝙫𝙞𝙖 𝙨𝙤𝙘𝙞𝙖𝙡𝙚 𝙢𝙚𝙙𝙞𝙖, 𝙯𝙤𝙖𝙡𝙨 𝙄𝙣𝙨𝙩𝙖𝙜𝙧𝙖𝙢 𝙚𝙣 𝙏𝙞𝙠𝙏𝙤𝙠.’

De generatie jongeren die is opgegroeid met Instagram en TikTok heeft maar beperkt belangstelling voor nieuws en gaat er voorlopig zeker niet voor betalen. Mediabedrijven kunnen het probleem niet langer meer negeren. ‘Het ANP, de NPO, DPG en Mediahuis zijn allemaal aan het nadenken over hoe zij weer contact kunnen maken met jongeren.’

Lees het hele artikel. 

Eerdere edities van Lees-, luister- en kijktips van Youngworks

Suggestie? Of meer weten over jongeren?

Al sinds 1999 werkt Youngworks met een team van onderzoekers, adviseurs en trainers; en met een uitgebreid netwerk, van wetenschappers tot designers aan verschillende vraagstukken rondom jongeren (en hun toekomst). We schrijven regelmatig blogs en longreads, bekijk hier onze blogs. Ook is onze kennis gebundeld in verschillende boeken en (online) trainingen.

Wil jij je met collega’s verdiepen in dit onderwerp? Of heb je een lees-, luister- of kijktip voor ons? Neem dan zeker contact met ons op.